Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Thajsko - levný ráj a výborné jídlo!

JIhovýchodně Asie je stále větším lákadlem pro cestovatele. Výborná a levná kuchyně a stálý úsměv. Neskutečně přátelští lidé. Dokonalá příroda a krásná města.

Rozhodl jsem se pro přestávku od mých studií a pro vzdělávání se cestováním - na pouhý jeden semestr, a procestoval jsem část jihovýchodní Asie. Ta mě zaujala především buddhismem - o který se již dlouho zajímám, výborným a pikantním jídlem, a celkově nízkými náklady na život. Dnes přináším první článek a to o mé první destinaci - Thajsku.

Český občan nepotřebuje do Thajska víza, čímž se Thajsko stává destinací nejoblíbenější. Po příletu do Bangkoku je možné se do centra dostat asi za 30Kč a to takzvaným SkyTrain (vlakem v oblacích), ten nabízí úžasný výhled na Bangkok a rychlou dopravu, kterou neohrožují neustálé zácpy v centru.

 

To však není žádný adrenalin a proto jsem hned musel vyzkouše další z TOP atrakcí Bangkoku, takzvané mototaxi. To je v Bangkoku na každém rohu a dopraví vás kamkoliv a jakkoliv. Chvíli jsme jeli v protisměru, po chodníku, semafory nás moc netrápily. Je to divoký zážitek, který ale patří k must-do v Bangkoku!

K večeru nabídl skvělý odpočinek po rušném dni v Bangkoku, centrálně lokalizovaný Lumphini park, který nejdříve sloužil jako přírodní muzeum, poté se stal prvním parkem v Thajsku a ve druhé světové válce sloužil jako jedna ze základen japonské armády. Park je pojmenovaný po nepálském městě a rodišti Buddhy. Místní se zde sházejí na pikniky, chodí si zaběhat a každý večer od 18:00 se zde koná tradiční thajské taneční představení.

K dalším must-do v Bangkoku patří projížďka po řece. Největší řekou Thajska, vlévající se do Thajského zálivu je Chao Phraya a plavba po ní je nezapomenutelný zážitek. K dispozici je několik desítek druhů plaveb, turistické (zavezou vás za vyšší cenu po nejkrásnějších monumentech), s místnímí (zažijete autentickou atmosféru), luxusní (konzumace vína a jídla zdarma) a mnohé další. 

A největší dominanta Bangkoku? Těžko říct. Mně se nejvíce líbil Wat Arun, všeobecně je za ní však považován Královský Grand Palace.

Wat Arun je buddhistický chrám pojmenovaný po hinduistickém bohovi Aruna (bůh slunce). Jedná se o jeden z nejkrásnějším chrámů jihovýchodní Asie a bezpochyby o velice jedinečný chrám! Lze se k němu dostat prakticky jakoukoliv plavbou.

Stavba Grand Palace započala roku 1782 a až do konce druhé světové války byl sídlem thajské královské rodiny. Jedná se asi o nejvýznamější stavbu pro Thajce – od každého muže se totiž v Thajsku očekává, že se alespoň jednou za život stane mnichem nejméně na 3 měsice a právě Grand Palace je jedním z významných míst Buddhismu.

Pozor však na oblečení, vzhledem k tomu že se jedná o významné duchovní místo měli by jste mít zahalená ramena a kolena! Doporučují se dlouhé kalhoty a triko s dlouhým rukávem.

Jen kousek od nádherným chrámů se nachazí jedno z nejrušnějších a zároveň nejméně thajských částí města. China Town – čtvrť, která nesmí chybět v žádném velkém městě (ta v Bangkoku je však jednou z největších na světě)!

Můžete zde ochutnat skvělou pekingskou kachnu, nakoupit levé oblečené a nebo si zajít na některou z aromatických masáží.

Ráj backpackerů se pak nachází na Khao Sam Road - slavná párty ulička, kde je možné sehnat všechno zakázané byla proslavena především trhákem Pláž s tenkrát ještě mladičkým DiCapriem v hlavní roli. Ulice je přeplněná a nabádá vás k pořádné zábavě.

A KDYŽ VÁS UŽ NEBAVÍ RUCH VELKOMĚSTA? 

Kousek od Bangkoku se nachází Katchanaburi, odkud se už lehce dostane k DeathRailway nebo ke slavnému mostu přes řeku Kwai.

Máte-li slušně posunutou hranici komfortu můžete se do Katchanaburi dostat autobusem - s místními. Je to celkem sranda, teda když máte 190cm jako já, tak ani tak ne, páč prostor je tak pro lidi pod 150cm. Nicméně už si nikdy nebudete stěžovat v letadle, takže vám to do budoucna přinese více pozitivismu! A navíc, ta cesta za to stojí!

Death Railway je železnice která byla postavena japonskou armádou v roce 1943 mezi Barmou a Thajskem, v roce 1947 byla však zavřena, v roce 1957 se pak její malá část znovu otevřela. Celkem má přes 400km, a nachází se na ní i ten známý most přes řeku Kwai.

A tuto železnici můžete využít cestou zpět a přitom zažít neskutečné poheldy na Thajskou krajinu a projížďku po nejhezčích mostech světa! Takový typický thajský vlak se od českého trochu liší. Místo klimatizace vám nad hlavou krouží větráky, dveře od vlaku jsou otevřené a průměrná rychlost je takový rychlejší běh.

Samotný most přes řeku Kwai byl na mě až moc turistický, přesto ale doporučuji jeho návštěvu - především pak jestli se zajímate o válečnou historii. Na rozdíl od literárního díla se ve skutečnosti přes řeku Kwai stavěly dva mosty, jeden byl opravdu zničen, druhý však zachován. Most je však každopádně tragickou vzpomínkou 2. světové války, vždyť na jeho budování dřelo asi 250 000 asijských otroku a 60 000 otroků australských. A přes 100 000 z nich při stavbě železnice a tohoto mostu zahynulo.

 

CO JÍST?

Zapomeňte na thajské kuchyně v ČR, to je většinou hodně vzdálené realitě. Typická thajská kuchyně je plná plastových židliček a jídlo bez chilli tam jen tak neseženete. 

Klasika je rýže nebo rýžové nudle. Často se podává s kuřecím nebo hovězím masem nebo krevetami. Nechybí vůně koriandru. Často se také dochucuje limetkou, ta je většinou podávána formou sidedishe. Rozhodně se streetfoodu nebojte, jídlo je levné, autentické a neskutečně dobré!

A úplně nejlepší je vyrazit z centra na předměstí, tam už absolutně nikdo neumí anglicky a zážitek je o to autentičtější. A tahle polévka, s rýžovými nudlemi, zeleninou a masem je to nejlepší co jsem v Thajsku dostal a to jsem si ji ani neobjednal! 

Pro ty odvážnější doporučuji zkusit pár broučků, které seženete hlavně na Khao Sam Road. Škorpióni jsou nic moc, ale všechno ostatní je překvapivě chutné. Nééé teda, že by to teď bylo moje oblíbené jídlo, ale za zkoušku to rozhodně stojí! Výběr je poměrně rozmanitý :-) 

To nejtypičtější jídlo pro Thajsko a hlavně pak pro Bangkok je Phad Thai. Jedná se o Thajské nudle s krevetami, bambusovými výhonky, vejcem a oříšky. Jídlo se většinou dochucuje limetkou. Sehnat ho můžete na každém rohu a je to opravdu lahodná pochoutka! 

Letenky do Thajska jsou levné a jestli tak chcete poznat jedinou zemi Jihovýchodní Asie, která nikdy nebyla kolonizována, výbornou kuchyni a krásné úsměvy místních - vyražte co nejdříve! Já jsem sehnal letenky s FlyDubai z Prahy za 9 000 za zpáteční cestu, to bylo v akci, ale i bez té se letenky pohybují do 13 000. 

Děkuji za čtení a přeji hezký den:-)

Autor: Jakub Janata | pátek 15.12.2017 19:20 | karma článku: 20,14 | přečteno: 699x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Nejpůvabnější vlastnost je zvědavost. Jsem ekonom, kterého zajímá filozofie, lingvistika, sociální vědy a mezinárodní vztahy. 

Seznam rubrik