Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč si myslím, že demonstrace na Staromáku byla hloupost.

Právo na názor a svobodu jeho projevu je samozřejmě neoddělitelným a velmi podstatným prvkem demokracie. V tomto článku nechci hodnotit názor lidí, kteří se demonstrace účastnili, nýbrž formu jeho projevu.

Zaprvé bych měl říct, že osobně s názorem z podstatné části souhlasím. Přijde mi však hloupé zpochybňovat vakcínu a práci převážné části imunologů. Avšak stavět do popředí pandemii za každou cenu a nezohledňovat ekonomickou situaci lidí je také nemorální. Vláda si neuvědomuje druhou vrstvu problému, neuvědomuje si, že mnoho lidí přichází o zdroj obživy, což napříkald v Řecku při krizi vedlo k nárůstu počtu sebevražd.

Na druhou stranu sejít se v takovém počtu a absolutně tím podkopat práci zdravotníku se zdá být velice nepodařeným, iracionálním a zejména bezohledým řešením. To je umocněno tím, že účastníci nedodržovali doporučení valné většiny vědeckých pracovníků. Shromáždění v takovém počtu bez dodržování odstupů a roušek je nerozumné. Je to také neohleduplné vůči všem ostatním lidem, kteří opatření dodržují, a ať už přímo či nepřímo přijdou do kontaktu s potenciálně nakaženým člověkem, který se účastnil demonstrace.

Paradoxně se taková demonstrace stává kontraproduktivní. Jedinou cestou k obnovení normálního života je za současné vlády dodržování opatření. Jen to může zpomalit šíření viru a ulehčit negativním dopadům na ekonomiku. To je očividné. Řečníci demonstrace si to museli uvědomit. Myslím si, že si to velice dobře uvědomovali. Existuje velká řada jiných cest, mj. online petice.

Snad nejhorší je ta neúcta ke složkám IZS. Tisíce doktorů, sester a dalších pracovníků už několik měsíců pracují v ohromném nasazení (za což je třeba jim poděkovat) a kdokoliv, kdo se této demonstrace zúčastnil, svou účastí podkopal a znehodnotil jejich snahu. Nemocnice jsou přeplněné, lidé umírají, zdravotnický personál nestíhá tento nápor, musí odkládat jiné operace, musí omezit kontakt s nejbližšími a banda tvrdohlavců se rozhodne toto ignorovat a bez náznaku respektu se sejde v takovém počtu. 

Mnoho demonstrantů přišlo kritizovaat vládní opatření a dopad na ekonomiku. Budiž, to je velice rozumný argument. Musí být nějaká rovnováha mezi tím, jak moc chránit podnikatelé a zaměstnance a jak moc chránit zdraví lidí. S tím souhlasím. Jedná se o pandemii, všechny pravděpodobně nezachráníme, ale zničit si ekonomiku a připravit mnoho lidí o zdroj příjmu je diletantství a neschopnost vidět druhou vrstvu problému. Avšak další skupina přišla demonstrovat proti rouškám. Proč? Vědecká komunita (nejlěpší světoví vědci věnující se imunologii) došla ke konsenzu, že roušky zpomalují šíření viru. Ne sice stoprocentně, ale pomáhají. Jejich nošení je možná nepříjemné, ale pomáhá umírnit dopad na zdraví a na zahlcení zdravotnictví. Tito demonstranti tedy nedemonstrovali proti vládním opatřením a ekonomickým dopadům, nýbrž si jen přišli zanadávat na vědu. To už bychom mohli demonstrovat i proti tomu, že země je kulatá.

No a pak pár individuálních řečníků.

Nejvíce mě zaujal a znechutil Matěj Gregor - zástupce maturantů. Podle jeho slov není možné se z domova za počítačem nic naučit. Plně chápu důležitost indiviudálního přístupu k žákům prvního stupně. Ale není-li se žák maturitního ročníku v 21. století efektivně učit s pomocí výpočetních technologií, pak si asi nezaslouží odmaturovat. Slovo maturita je odvozené od latinského maturitas, tedy zralost. Nechopnost samostatnosti není známkou zralosti. Kromě toho to ignoruje obrovské nasazení a skvělou práci naších učitelů, kteří se povětšinou současné situaci skvěle přizpůsobili.

Ano, studovat z domova je otravné. Sám studuji. Studuji v zahraničí, studuji velmi matematicky zaměřený obor, ale každý, kdo chce dostat diplom či maturitní vysvědčení přeci musí prokázat nejen znalosti, nýbrž i schopnost přizpůsobit se situaci, pracovat samostatně a zvládat nepříjemné situace. Výborný český neuropatolog František Koukolík uvádí, že vysokoškolsky vzdělatelných je asi jen 15 % populace. Vzděláváme zbytečně moc lidí. To platí i o maturitě. Třeba to Matěj nezvládá, protože na to prostě nemá. 

Situace je špatná. Vláda ji nezvládá dobře. Avšak, toto několikanásobně předčilo hloupost vlády. Demonstrace byla ohavným pohrdáním nasazení a pracovitosti všech ochránců života. Byla ukázkou ignorance. 

Autor: Jakub Janata | úterý 12.1.2021 14:14 | karma článku: 28,79 | přečteno: 669x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Nejpůvabnější vlastnost je zvědavost. Jsem ekonom, kterého zajímá filozofie, lingvistika, sociální vědy a mezinárodní vztahy. 

Seznam rubrik